Schagen & Helder
- Belastingadvies
- Jaarrekening
- Bedrijfsadvies
- Administratie
- Salarisadministratie
ten Broek Otten & de Vries
- Belastingadvies
- Administratie
- Salarisadministratie
- Jaarrekening
Blauwadvies
- Administratie
- Debiteurenbeheer
- Salarisadministratie
- Jaarrekening
- Financiële administratie
- Fiscaal advies
- Belastingaangifte
- Online Boekhouding
- Due diligence onderzoeken
OA Finance
- Debiteurenbeheer
- Jaarrekening
- Ondernemingsplan
- Periodieke rapportages
- Salarisadministratie
- Belastingaangifte
Zwolse Adviesgroep
- Financiële administratie
- Jaarrekening
- Fiscaal advies
- Salarisadministratie
- Online Boekhouding
- Bedrijfsadvies
- Juridisch advies
Wat is een belastingadviseur en wat kan deze voor jou betekenen?
Een belastingadviseur is een fiscalist en is een deskundige op het gebied van belastingen. Hij adviseert klanten omtrent belastingen en voert op dit gebied verschillende handelingen uit. Belastingadviseur is geen beschermd beroep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een advocaat of een accountant. Wel zijn veel adviseurs lid van een beroepsorganisatie, zoals het Register Belastingadviseurs (RB), de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) of het Nationaal Instituut van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). Vaak zijn belastingadviseurs in dienst of (mede-) eigenaar van een accountantskantoor. Al deze professionals adviseren immers omtrent financiële zaken. Vanwege de fiscaal-juridische of fiscaal-economische achtergrond hebben de beroepen van belastingadviseur, account en advocaat veel raakvlakken. In dit artikel wordt aandacht besteed aan het werk en de functie van de belastingadviseur.
De functie van een belastingadviseur
Zoals hierna nog zal worden toegelicht, is het beroep van een belastingadviseur veelomvattend. Veel diverse taken komen op jouw bordje terecht. Daarnaast zijn er verschillende andere aspecten die het beroep van een belastingadviseur zeer aantrekkelijk maken. Zo heb je individueel beroep en moet je op eigen kracht dingen uit kunnen zoeken, maar moet je ook vaak samenwerken met andere beroepsgroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advocaten en accountants. Daarnaast werk je voor een cliënt en dien je diens belangen te behartigen. Je probeert situaties fiscaal zo gunstig mogelijk voor jouw klant te regelen. Als tegenpartij heb je hierbij te maken met de inspecteur van de Belastingdienst. Regelmatig zal je pittige onderhandelingen moeten aangaan in het belang van je cliënt. Soms resulteert dit zelfs tot het aanbrengen van een procedure bij de rechtbank. Hoewel het beroep door de vele cijfers en getallen een vaak wat ‘saaie’ uitstraling heeft, is dit dus zeker niet waar in de praktijk. Er zijn verschillende wegen om belastingadviseur te kunnen worden en dit beroep kan op verschillende niveaus worden uitgeoefend. Ten eerste is er de Mbo-opleiding boekhouding en bedrijfsadministratie. Ten tweede zijn er Hbo-opleidingen zoals fiscaal recht en economie, accountancy en bedrijfseconomie. Tot slot kan men op Wo-niveau denken aan fiscale economie, fiscaal recht, accountancy en bedrijfseconomie. Daarnaast wordt in de praktijk nog regelmatig gespecialiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld belastingadviseurs die vrijwel alleen procederen bij de rechtbank. Het is dus een zeer divers beroep.
Het takenpakket van de belastingadviseur
Een belastingadviseur adviseert kort gezegd omtrent belastingen. Dit is echter veel te kort door de bocht. Een belastingadviseur helpt bedrijven en particulieren om te voldoen aan de vele verplichtingen die door fiscale wetten en regels worden opgelegd. Dit kan een belastingadviseur op veel verschillende manieren doen. Vaak zal de belastingadviseur de belastingaangifte doen. Maar op veel gebieden zal hij ook advies geven. Bij veel handelingen komt er namelijk een belastingtechnisch aspect kijken. Denk bijvoorbeeld aan de koop of huur van een kantoorpand en allerlei andere administratieve en bedrijfsprocessen die gevolgen kunnen hebben voor de belastingheffing en de belastingaangifte. Zij zullen hieromtrent dus een oogje in het zeil houden. Zij zullen adviseren omtrent nieuwe beslissingen, en zij zullen de financiële administratie zoals financiële rapportages etc. opstellen.